Jag älskar ribs- tunna revben och det lagas titt som tätt. 

Men denna gången blev det revbensspjäll - tjocka revben som lagades på låg temp i ugnen. 
Själv brukar jag aldrig koka mina revben innan jag sätter dem i ugnen då jag tycker det blir bra om man kör dem länge på låg temp. 
Mina spjäll var i ugnen ca 3 1/2 timmar. 
 
Marinaden brukar jag göra själv och ofta tar jag och använder det jag har hemma. 
Ringla lite hit, ringla lite dit så brukar det blir det bra. 😁😉
 
 
 

Sen älskar jag även att slänga i potatis/grönsaker/rotfrukter och baka det tillsammans med spjällen/ribsen.

Smakerna gifter sig med varandra och doften som sprider sig i köket blir helt magisk. 
 
Prova ! 
 
Potatisen skar jag i tunnare skivor men inte helt igenom. 
Ibland använder jag potatishalvor. 
 
 
Så här gör jag. 
 
 Revbensspjäll i ugn - tjocka reven i ugn. 
 
Förberedelse
2 vitlöks klyftor 
2 msk sweet soya sås
2 msk flytande honung 
2 msk grillkrydda
Salt 
Peppar - jag använde peppar mix med 4 olika peppar smaker. 
Ca 1/2 dl rapsolja 
1 tsk rökt paprika krydda. 
 
 
Förslag på tillbehör i långpannan
Rotfrukter - efter tycke, delade i bitar
potatisar
2 lök  gul/röd mindre storlek 
4 mörötter delade i bitar 
1 mindre purjolök 
1-2 paprikor - röd/gul/grön
Brysselkål
 
Jag brukar höfta i marinaden dock har jag försökt att uppskatta ca mått. 
 
Blanda allt och gnid in köttet ordentligt.  
Plasta in fatet/skålen med det marinerade köttet och låt dra ett par timmar eller över natten. 
 
Sätt ugnen på 125 grader. 
Ringla lite rapsolja och flingsalt i ugnsformen och lägg i spjället. 
Ös över resterna från marinaden. 
Vänd efter 1 1/2  timme och ös lite sky över.
Vänd ytterligare efter 1 timme och ös spjället igen. 
(Ös gärna där emellan då och då. Blir bara bättre tycker jag.) 
 
Förbered potatis och grönsaker du tycker om. Skiva större bitar och lägg i dem i ugnsformen tillsammans med spjället. 
Krydda med salt/flingsalt och vitlökspulver och rosmarin om önskas. 
Låt allt bakas tillsammans ytterligare ca 1 timme. 
Ös skyn då och då över allt. 
Det ger även grönsakerna och potatisen en god smak. 
 
Ta ut köttet på ett fat.
Sätt ugnen på 200  grader och kör potatisen och grönsakerna tills dem tar fin gyllen färg på ytan. 
(Dem sista 5-7 minuterna använde jag " övre grill knappen på ugnen) 
Stäng av spisen. 
Lägg tillbaka köttet och låt allt  stå i värmen en liten stund. 
Strö även lite ost över potatisen om så önskas.
Smaklig spis :)